Edzéslehetőségek

Giuseppe Ruglioni Shihan

(1953-2016)

Giuseppe Ruglioni

Giuseppe Ruglioni 1953-ban született a kolumbiai Bogotában. Családja Olaszországba való hazatérte után a firenzei egyetem történész szakán szerzett diplomát.

Már fiatal éveiben elkezdett judózni, majd aikidót tanulni. Egy Shin-Shin Toitsu Aikido szeminárium alkalmával két danos mesterként találkozott Koichi Tohei Sensei-el, akinek tanítása oly nagy hatással volt rá, hogy a Kiaikido gyakorlásának elkötelezettjévé vált. Koichi Tohei Sensei és Kenjiro Yoshigasaki Sensei tanítványként az ágazat 8 danos mesterévé (Shihanjává, azaz a mesterek mesterévé), egyúttal a rendszer egyik legnagyobb európai képviselőjévé vált. Vezető instruktorként tevékenykedett a Nemzetközi Ki No Kenkyukai szervezetében, emellett létrehozta és irányította a Firenzei Ki Dojót.

Munkásságának részeként több könyve is megjelent, amelyekkel közelebb kerülhetünk az aikido megismeréséhez, és útmutatást kaphatunk a gyakorláshoz.

Rendszeresen tartott szemináriumokat a világ minden táján, számos európai és dél-amerikai dojóban is. Ezen kívül együttműködött több mozgáskorlátozottakat és időskorúakat támogató központtal, ahol a ki alapelvek és az aikido oktatásával segítette a rehabilitációs és életminőség-javító munkát.

Hazánkban 2001-ben oktatott először. Tanításának hatására alakult meg az első magyarországi csapat, akik lelkesen fogtak bele a gyakorlásába. Ezt követően alakult meg a hazai Kiaikido szervezet a Falevelek Kulturális és Egészségmegőrző Közhasznú Egyesület formájában. Évente két-három alkalommal tartott itthon többnapos szemináriumot, és mindig szívesen fogadott minket bárhol, ahol oktatott.

Az egyesületünk munkáját szakmai felügyeletével, irányításával és támogatásával 2016 februárjában bekövetkezett haláláig folyamatosan segítette.

Bár színes egyéniségének, magával ragadó természetének hiánya pótolhatatlan, gondolatai, tanításai örökké elkísérnek minket.