Edzéslehetőségek

A gyakorlás

A dojóba lépés egy ünnep.

Így ünneplőbe öltöztetjük a testünket és a lelkünket, mielőtt a tatamira lépnénk.

Időben érkezünk, hogy legyen időnk - lélekben is - megérkezni. Ha mégis késnénk, megvárjuk, amíg az oktató jelez, hogy beléphetünk.

Ápoltan és rendezett, tiszta ruhában gyakorlunk, olyanban, ami nem okozhat balesetet vagy sérülést (pl.: cipzár, csat, ékszerek). Az első edzéseken elég egy kényelmes, hosszú melegítőnádrag és egy póló. A keikogít (edzőruha) és a többi felszerelést (jo, bokken, tanto - fából készült fegyverek) elegendő beszerezni az első vizsgáig.

A dojóba belépéskor és kilépéskor meghajlásunkkal mondunk köszönetet O-Senseinek, az előttünk gyakorlók munkájának és a lehetőségért, hogy itt gyakorolhatunk.

A Kiaikido, vagyis a Shin Shin Toistu Aikido (a tudat és a test egyesítésén alapuló aikido) tanulásának fontos részét képezik az úgynevezett ki-gyakorlatok. A ki-gyakorlatokat Koichi Tohei Sensei, a Kiaikido alapítója dolgozta ki, és a Doshu, Kenjiro Yoshigasaki Sensei is használta és továbbfejlesztette őket. Használatuk gyakorlásunk alapját képezik. Segítségükkel a figyelmünk folyamatos, így mélyebb megértéshez juthatunk a gyakorlás során magunkról, mozdulatainkon és tartásunkon keresztül.

Edzéseink általában másfél órásak. Az órák elején és végén szintén üdvözöljük egymást seizában (hagyományos japán térdelő ülés).

Majd légzéstechnikákkal, kenkotaisóval (gimnasztikai gyakorlatok) és aikitaisóval (technikai bemelegítés) készülünk fel a technikai gyakorlásra.

Többnyire az edzés fő részében pusztakezes és fegyveres technikákat tanulunk, amelyeket hitoriwaza, kumiwaza és tsuzukiwaza formában gyakorlunk.

  • Hitoriwaza - egyedül végzett technika
  • Kumiwaza - egy adott technika gyakorlása párban
  • Tsuzikiwaza - technika csoport gyakorlása párban, egy harmóniában

Meghajlással kérjük meg társunkat a gyakorlásra és megpróbálunk mindenkivel gyakorolni a dojóban.

A levezetés során pedig kenkodót, az aikido „egészségmegőrzés útját”, azaz légzéstechnikákat, meditációt, hangadásos meditációt, tisztító gyakorlatokat és teatehót, illetve sotaihót (masszázs technikák) gyakorolunk.

Az edzés végeztével, az átöltözéssel nem válunk más emberré, aikidósok maradunk. Az ünnep érzését megpróbáljuk megélni a mindennapjainkban is.