Edzéslehetőségek

A Kiaikido eredete és története

Az Aikidónak több gyökere is van, mivel különböző, fegyveres és pusztakezes harcművészeti stílusokból fejlődött ki. Ezeket a művészeteket széles körben tanították és gyakorolták a tizenkilencedik század végi Japánban. Az Aikido története alapítójával, Ueishiba Moriheiel (Tanabe 1883 - Tokió 1969) kezdődik.

Élete során Ueishiba mester (Osensei) sokféle harcművészeti ágazatot tanult, Daito Ryut, Ono Itto Ryut, Jujutsut és Szumót, de elsősorban Onisaburo Deguchival, az Omotokyo (azaz a Nagy Eredet Tanítása) sintóista vallási vezetővel való találkozása hagyott benne mély nyomot.
Onisaburo személyisége, pacifista meggyőződése és vallási elvei nagyban befolyásolták Ueshiba Moriheit. Hozzájárultak a Daito Ryu – Do-vá, Úttá való átalakulásához, ahhoz hogy a gyakorlást hittel, mély spirituális jelleggel itatta át, melyet Morihei főképp élete utolsó szakaszában ért el.

Tanítványainak nagy csoportjából Koichei Tohei - Sensei tette a legtöbbet azért, hogy felkeltse az emberek érdeklődését a Ki (mindent átölelő, univerzális energia) használatára az aikidóban. Ő volt az, aki mindenkinél jobban hozzájárult ahhoz, hogy az aikido a harmónia útjaként valósuljon meg - Ueshiba Morihei eredeti terve szerint.

Tizenkilenc éves korában, 1939-ben találkozott Ueshiba Moriheiel, és mélyen megérintette az az egyszerűség, amivel a mester mindenkit semlegesíteni tudott. A tanítványa lett, gyorsan fejlődött, hamar elérte az Aikikai, - az aikido iskolák szervezetének - főinstruktori rangját, és ő lett az első szintű tanítók tanára. Ő volt az első japán aikido oktató, aki Japánon kívül terjeszteni és oktatni kezdte az aikidót. Tohei számára azon kívül, hogy Ueshiba Moriheiel találkozott, több tapasztalat is fontos volt: az Ichikukaibéli misogi gyakorlata, a zazen, és legfőképpen Tempu Nakamuraval való találkozása. Tohei, azokon a tapasztalatokon át, melyeket tőle tanult, megértette, hogy Ueshiba Morihei aikidóban megnyilvánuló titokzatos ereje kulcspontokon alapszik: azon az elven, hogy az "elme mozgatja a testet", és a relaxáción, a hatékonyság e hatalmas forrásán. Ezek az új nézőpontok alapján átvizsgálta és újra kidolgozta az aikido gyakorlásának módszerét, majd megalapította a Shin Shin Toitsu Aikido Iskolát - közismertebb nevén Ki-Aikidót - később pedig a Ki No Kenkyukait, - a Nemzetközi „Ki Kutatásának” Szövetségét.

1978-ban Tohei Sensei egy fiatalember, Kenjiro Yoshigasaki segítségével megtartotta első szemináriumát Európában. Fontos dátum ez, mert ez volt jó néhány európai dojo megalakulásának időpontja. Nem sokkal ez után Kenjiro Yoshigasaki Sensei Európába költözött, és nélkülözhetetlen hozzájárulását adta a Ki-Aikido európai, dél-amerikai és dél-afrikai fejlődéséhez és terjeszkedéséhez is.

- Giuseppe Ruglioni -